NYARALNI MENT A HASZNÁLTLAKÁS-PIAC

Enyhe 5 százalékkal csökkent éves összevetésben a használtlakás-piaci forgalom, vagyis kevesebb vevő vásárolt. Az idén összességében – a használt és új lakásokkal együtt – a tavalyi 112 ezernél több, de a 2019-es 157 ezernél kevesebb tranzakcióra van kilátás az ingatlan.com előrejelzése szerint.

Júliusban 12 600 használt lakóingatlan cserélt gazdát az ingatlan.com júliusi tranzakcióbecslés szerint. Bár ez 5 százalékkal elmarad a tavaly júliusi 13 200 darabos adásvételtől a használt lakások piacán, bőven meghaladja a múlt évi, alig 9 ezres havi átlagot és a 2019-es 12 ezer feletti havi átlagos forgalom szintjén van.

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a tényleges adásvételek változásával összhangban, júliusban a feladott használt lakóingatlan-hirdetések száma és a használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma is 16 százalékkal csökkent éves összevetésben. Ez egyben bajlós felhőket is jelent a használt-lakáspiac szempontjából, mivel a 2021-ben újra drágulásnak induló ingatlanokat egyre kevesebben tudják megfizetni. Mivel 10 ingatlanvásárlóból 9 el is adja lakását, ezért a fizetőképes vevők számának csökkenése miatt a kínálat is szűkül.

A szakember a júliusi tranzakciószámbecslés kapcsán közölte azt is, hogy a járvány okozta gazdasági bizonytalanság és a lakáspiaci hullámok alakulása miatt egyelőre nehéz pontos becslést adni az idei lakáspiaci forgalomra. A mostani kilátások szerint azonban az valószínűsíthető, hogy 2021-ben összesen – azaz a használt és az új lakásokat is figyelembe véve – a tavalyi 112 ezernél több, ám a 2019-es 157 ezernél kevesebb adásvételre van kilátás, ami idén 140-150 ezer tranzakciót jelenthet.

Forrás: ingatlan.com (Balogh László)

Hozzászólás

Ingatlanok összehasonlítása

Összehasonlít