MILYEN KÖLTSÉGEKKEL KELL SZÁMOLNUNK INGATLANVÁSÁRLÁS SORÁN?

Gyakran hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ingatlanvásárlás folyamatában egyetlen felmerülő költség az ingatlan vételára. Ez azonban nem így van. Muszáj a járulékos költségekkel is tisztában lennünk, különben kellemetlen meglepetésként érhet, hiszen ezek akár többszázezres-milliós tételek is lehetnek. A továbbiakban leírjuk, hogy mik is ezek a kiadások illetve, hogy mit is jelentenek.

Vagyonszerzési illeték

Elsősorban a vagyonszerzési illetékről érdemes beszélni, amelynek értéke 4%-ban van meghatározva, azaz a vételár 4%-át kell illetékként befizetni az államnak. 4%-os illetékről beszélhetünk egymilliárd forintos összeghatárig, amennyiben viszont az ingatlan vételára meghaladja ezt az összeget, már csak 2%-ot kell fizetünk. Az illeték mértéke viszont nem haladhatja meg a 200 millió forintot.

Van esély az illeték mértékének csökkentésére is. Kettő gyakori példa erre a cserepótló vétel illetve, ha egy 35. életévét be nem töltött fiatal vásárolja meg első lakását (vagy tulajdoni hányadát). Előbbi esetben, ha az ingatlanvétel előtti 3 évben vagy a vásárlást követő 1 éven belül ingatlanértékesítés is történt, akkor az illetéket a két összeg (vételár és eladási ár) különbözete után kell fizetni. Utóbbi esetben pedig elengedik az illeték 50%-át, amennyiben a lakástulajdon (vagy tulajdoni hányad) forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Illetékmentességre is van lehetőség abban az esetben, ha családon belül, egyenes ági leszármazottak vagy házastársak között történik az ingatlan adásvétel.

Földhivatali illeték

Általánosságban elmondható, hogy a földhivatali ügyeket az ügyvéd intézi, tehát az összeget is neki kell átadni az ügyvédi díjon felül. A földhivatali illeték díja 6600 forint, amelyhez további 10.000 forint kerülhet felszámításra gyorsított eljárás esetén.

Ügyvédi díj

Az ügyvéd készíti el az adásvételi szerződést, ami a vásárlás kulcsfontosságú dokumentuma. Azonban munkája széleskörűbb. Mindezek függvényében az érvényben lévő hazai szabályozás szerint, az ingatlanvásárlás során elkészített adásvételi szerződés csak akkor érvényes, ha azt ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzi. A szóbeszédekkel ellentétben, miszerint a vevő köteles hozni és fizetni az ügyvédet, ez nincs törvényben meghatározva. Irodánk kiváló ügyvédi háttérrel és közjegyzővel rendelkezik, amely az ügyintézés kényelmes, akadálymentes folyamatát segíti, így egyik félnek sem kell saját ügyvédet felkeresni. Az ügyvédnek fizetendő összeg sincs törvényben meghatározva, ám ez általában 0,5% (főleg nagyobb értékű ingatlanok esetében) és 3% közé esik. Hazai gyakorlatban általában ez a díj a vevőt terheli.

Felújítás

Lehet szó új építésű vagy felújított ingatlanról, mindenképpen vannak bizonyos költségek, amelyekkel számolnunk kell még a beköltözés előtt. Ilyen költség lehet egy higiéniai takarítás, tisztasági festés, esetleg egy-két használatba vétel után felbukkanó rejtett hiba javíttatása. Illetve felmerülhet költségként akár bútorok vásárlása is, amiben kiváló lakberendező partnerünk segítséget nyújthat Önnek.

Költözés

A költözés/költöztetés díja is nagyon változó lehet. Egészen kis összegtől grandiózusabb összegekig felmehet, attól függően, hogy mennyi mindent kell elszállítani illetve, hogy milyen messze. Lift nélküli ház emeletére felár ellenében lehet csomagokat szállíttatni. Ugyanakkor szerencsésebb esetben ezt családon belül is el lehet intézni. Érdemes itt is megfontolni több lehetőséget és ezek után dönteni.

Hitelfelvétel

Ingatlanvásárlás során nem ritka, ha valaki nem önerőből, hanem hitel segítségével vagy ezek kombinálásával fizeti ki a vételárat. Azonban a hitelfelvételnek is vannak költségei, melynek jelentős részét a kamat teszi ki. A kamaton kívül is vannak költségek, érdemes a teljes hiteldíjmutatót (THM) néznünk. Ugyanakkor vannak még ezen felül is felbukkanó költségek amikre számítani lehet, alaposan járjunk utána, hogyan, milyen konstrukcióval vegyük fel hitelünket. Ebben is segítségére lehetünk, hisz díjmentes-banksemleges hitelügyintézőnk minden kérdésére választ nyújthat.

Közjegyzői díj hitel esetén

Magyarországon a lakáshitel szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, ami közjegyzői díjjal jár. Ez az összeg függ a hitel összegétől, illetve plusz díjat számolhat fel a közjegyző, amennyiben külső helyszínre kell mennie, ezen felül megint csak plusz összeget kell fizetni, ha munkaidőn kívül készíttetjük az okiratot.

Esetleges egyéb költségek

Kötelező garázs/parkolóvásárlás

Vannak ingatlanok, melyek vásárlásakor kötelező megvásárolni az ahhoz tartozó parkolót. Ennek összege 1-2 millió forinttól több milliós tételig növekedhet. Illetve amennyiben nem is kötelező a vásárlás, általában szükségünk lesz parkolóra, ezeket pedig túlnyomó részben külön lehet megvásárolni.

Közműbekötés

Ugyancsak ritka, de a vevőt több százezres díj terhelheti, ha a vásárolandó ingatlanban nincs bekötve a közmű.

Szakember

Amennyiben szeretné maga felméretettni az épület állapotát szakemberrel (pl. hőkamerás vizsgálat), ezekkel a költségekkel is számolnia kell.

Példa

Nem számszerűsítettük ezeket a járulékos költségeket eddig, de most egy példán keresztül szemléltetjük, hogy ugyan külön-külön nem jelentenek nagy összegeket, együtt milliós tételről beszélhetünk.

Hitel nélküli ingatlan vásárlás

Az egyszerűség kedvéért példánkban szereplő ingatlan értéke 100 millió forint , közművek előzetesen be vannak kötve illetve a lakás bútorozott.

Felmerülő költségek a vételáron kívül:

 • Vagyonszerzési illeték: 4 millió ft
 • Földhivatali illeték: 6600 ft
 • Ügyvédi díj: 0,5% esetén 500.000 ft
 • Felújítás, kisebb lakberendezési költség: kb. 400.000 ft
 • Költöztetés: kb 100.000 ft
 • Parkoló/garázs: kb 2.500.000 ft

Így egy gyors számolás után ki is jön egy 7.506.600 forintos plusz költség. Ez természetesen csak iránymutatás, minden ingatlan vásárlás egyedi, szóba jöhetnék illetékkedvezmények, illetve az ingatlan árától függően változnak a járulékos költségek.

Hitelfelvétellel történő ingatlan vásárlás

Az előbbi cirka 7,5 milliós költségen kívül számítani lehet akár további többszázezres összegekre is hitelfelvétel esetén. A teljes hiteldíjmutató tartalmazza a következőket:

 • kamat,
 • értékbecslés,
 • tulajdoni lap,
 • jelzálog bejegyzés,
 • folyósítási jutalék,
 • számlavezetés költségei

Ezeken felül nem tartalmazza a THM sem az esetleges

 • hitelbírálati díjakat,
 • késedelmi kamatokat,
 • futamidő hosszabbítási költségeket,
 • rendelkezésre tartási jutalékokat,
 • biztosítási díjakat,
 • garancia díjakat,
 • átutalási díjakat.

Ingatlanok összehasonlítása

Összehasonlít